Studerendes personlige historier om corona-isolationen
I de sidste tre uger har Studenterrådet kørt en kampagne om corona-nedlukningens konsekvenser for os studerende.
Vi har indsamlet vores medstuderendes personlige historier og forslag til, hvad der kan gøres, og over 500 studerende har valgt at dele deres historie - det er vi meget stolte af!
Hjerteskærende vidnesbyrd og oplevelser
Da vi i Studenterrådet på Københavns Universitet besluttede at igangsætte denne kampagne havde vi ingen idé om, hvor slemt det står til blandt os studerende. De studerendes trivsel haltede allerede bagefter inden coronapandemien og er nu yderligere forværret. De mere end 500 personlige historier er meget forskellige, men de taler alle ind i det problem, som eksperter og forskere allerede har påpeget - vi studerende mistrives i stor stil og er virkelig hårdt ramt af corona-isolationen. Mange af jer tvivler på jeres faglighed, mange kæmper med angst og depression, og mange har helt mistet motivationen og lysten til at studere.
Historierne viser tydeligt, at der er brug for akut genoprejsning og langsigtet prioritering af de studerendes trivsel og uddannelseskvalitet. Vi håber, at historierne og de studerendes egne forslag til, hvad der kan gøres, kan være startskuddet til en prioriteret indsats både på KU og fra national side med dels at genoprette den faglighed og studie-tilværelse, som corona-isolationen har ødelagt, men også på længere sigt at skabe grundlag for studieliv uden mistrivsel og med høj uddannelseskvalitet.
Eksempler på personlige historier fra studerende
”Som studerende er min hverdag forankret på studiet, og jeg er en af de studerende som elsker at være en del af det sociale studiemiljø også. Jeg gik i efteråret ned med en depression. Det var ovenpå lang tid med online undervisning, ikke at måtte se sine venner, ikke at måtte udøve sin identitet som universitetsstuderende. Jeg føler mig ellers normalt som en dygtig studerende, men det er virkelig blevet sat på prøve det sidste år”
“Jeg går på 1. semester. Det betyder at jeg har mødt mine holdkammerater 2 gange til laboratorieøvelser, hvor vi alle var samlet. Hvad havde det af betydning for mit humør?
Det har betydet alt. Jeg har aldrig set mine undervisere i øjnene, jeg har været alene i en ny by i 5 måneder, isoleret i en lejlighed, uden menneskelig kontakt ud over den jeg fik over Zoom. Jeg gik fra at være en social sommerfugl til at være nervøs for at møde nogen til kaffe, fordi jeg ikke har socialiseret siden før jul.”
”Jeg har næsten glemt, hvorfor jeg elsker mit fag. Motivationen er ikke-eksisterende, og det er svært at stå ud af sengen om morgenen - hvorfor skulle jeg, når jeg kan have undervisning der? Det fucking stinker, rent ud sagt. Jeg er pisseligeglade med fadbamser på pubben; jeg vil have den uddannelse, jeg har kæmpet for at komme ind på, tak - og nej, ikke et halvhjertet digital Zoom-semester; den rigtige af slagsen.”
Overdragelsesceremoni med rektor Henrik
Vi overdrager historierne til Rektor på Københavns Universitet, Henrik C. Wegener, til en officiel overdragelsesceremoni fredag d. 11. juni kl. 12.15-13.15 i Lindegården med indgang fra Frue Plads. Det gør vi for at give KUs ledelse et nuanceret indblik i de studerendes situation og for at motivere for, at der er brug for handling nu. Men også for at vise, at vi studerende er klar til at samarbejde med KU om at genoprette vores trivsel, motivation og faglighed. Alle studerende og interesserede er velkomne til at være med, og vi håber på at se mange af jer til denne overdragelsesceremoni! Find begivenheden her på facebook.
Derudover ønsker vi at bruge de personlige historier og løsningsforslag i det videre arbejde med at genoprette og styrke studentertrivslen og uddannelseskvaliteten på KU, som kræver en langsigtet od vedholdende indsats.
Nåede du ikke at dele din personlige historie?
Alle studerende har fortsat mulighed for at dele deres personlige historie. Det kan I gøre via dette link.
Vi vil hen over de næste uger analysere og tematisere de personlige historier og løsningsforslag, så vi kan vise de gennemgående tendenser, udfordringer og behov, som gør sig gældende blandt os KU-studerende efter halvandet års corona-nedlukning af vores universitet og studietilværelse.
Har I spørgsmål, er I velkommen til at skrive til vores sekretariatsleder Caroline på cba@srku.dk.