“En digital studiestart vil være et tab”

Rammerne for studiestarten efter sommerferien er usikre. Københavns Universitet har vedtaget retningslinjer for studiestarten, der skal sørge for, at vi undgår smittespredning blandt vores kommende medstuderende. Nu skal retningslinjerne fortolkes lokalt, og det får rusvejledere og tutorer til at frygte en rent digital studiestart for nogle studerende.

Fra venstre til højre: Mads Eskjær Øbakke studerer Historie, Emma Magelund Krogh studerer Sundhed & Informatik, og Shila Pourdeylami studerer Jura

Fra venstre til højre: Mads Eskjær Øbakke studerer Historie, Emma Magelund Krogh studerer Sundhed & Informatik, og Shila Pourdeylami studerer Jura

Her fortæller tre studerende - Emma, Shila og Mads - om deres start på vores universitet og deres tanker om en digital studiestart:

Hvad betød jeres rustur og studiestart for resten af jeres uddannelse?

Emma Magelund Krogh, Sundhed og Informatik: På et lille studie som Sundhed og Informatik med kun 55 optagne, var det guld værd at kunne komme hen på skolen og se og snakke med studiekammerater, men også at lære rusvejlederne at kende. I dag – et år efter jeg startede på Sundhed og Informatik – har jeg et rigtig godt forhold til de fleste af mine rusvejledere. Jeg har endda selv valgt at blive rusvejleder i år. Jeg vil super gerne give det, jeg fik ud af studiestartsugen, videre til de nye studerende, så de kan komme lige så godt ind på studiet, som jeg gjorde. 

Shila Pourdeylami, Jura: Rusturen og generelt studiestarten betød super meget for mig. Det gjorde, at jeg fra start af kunne være med i et fællesskab. Jeg kan huske, hvor nervepirrerende det var for mig at starte på jura, for jeg var sindssygt nervøs for at møde en masse nye mennesker. Men mine bekymringer forsvandt med det samme, for vi havde nogle vildt gode og forberedte tutorer, der sørgede for, at vi blev rusket godt sammen. Jurastudiet kan godt være et ret ensomt studie, hvor det handler om at finde et godt studiejob, få gode karakter og konkurrere med ens medstuderende. Og så var det super fedt, at studiestarten og især rusturen gav mulighed for at komme godt ind på hinanden og skabe nogle venskaber. 

Mads Eskjær Øbakke, Historie: Min studiestart betød at jeg havde noget konkret at dukke op til, hvor jeg kunne lære de andre at kende. Fordi det var mere uformelt, var det en mindre utryg første dag et nyt sted. Det skabte ro og en slags glidende overgang til min nye hverdag som studerende – især fordi jeg var flyttet til København. Fordi jeg var intenst sammen med mine nye studiekammerater lærte jeg dem rent faktisk at kende.

StudenterRådertRusTur2019_ref067.JPG

Københavns Universitet har allerede rykket alle rusture til foråret 2021 for at undgå smittespredning. Nu skal dele af studiestarten digitaliseres.

Hvilket øjeblik kan I allerbedst huske fra jeres studiestart? 

Mads: Jeg husker allerbedst, da vi tabte finalen i fodboldturneringen på rusturen. Til gengæld vandt vi førstepræmien for bedst støtte fra publikum! Der følte jeg, vi var en sammentømret enhed, selvom vi kun havde kendt hinanden i et par uger.

Shila: Det øjeblik jeg husker allerbedst fra studiestarten, må nok helt klart være rusturen. Fordi man først måtte drikke efter klokken fem, var rusturen meget mere end en druktur. For mig var det meget mere en tur, hvor man kom tæt ind på hinanden gennem fjollede lege og meget mere. Det synes jeg var super fedt.

Emma: Jeg kan mest bare huske, at jeg var ekstremt nervøs, men også meget spændt på, hvad universitetet egentlig var. Så for mig var det rart at kunne komme hen på skolen og snakke med de andre, for det viste sig jo, at de havde det på samme måde som mig. De fede indslag vi havde i studiestartsugen, som rusvejlederne havde planlagt, var bare super fede at have været med til. Vi var ude og bowle, spise picnic og grille, samtidig med at vi fik vigtige informationer omkring studiet og skolen.

Hvilken forskel tror I, det havde gjort for resten af jeres studietid, hvis studiestarten havde været digital - eller helt afskaffet?

Shila: I min optik er studiestarten og især rusturen utrolig vigtig, fordi den giver socialt netværk på studiet. At gå på uni handler ikke kun om det faglige, men også om at møde nye mennesker, og det sker altså bare mest i starten. Bagefter får man mere travlt med studie og arbejde. Jeg kan selvfølgelig kun tale ud fra mine egne erfaringer med jurastudiet, men for mig havde det nok været meget svært at skabe relationer på studiet, hvis ikke jeg havde deltaget i studiestarten.

Emma: For at være helt ærlig så kunne det godt være, at jeg havde droppet ud og startet året efter. Jeg lægger meget vægt på det sociale og  at have relationer til mine studiekammerater, og jeg tror, de her bånd bare er utroligt svære at danne elektronisk. Der er det sgu bare nemmere fysisk…

Mads: Fordi jeg bruger så meget tid på studenterpolitik og andet, tror jeg ikke jeg ville kunne knytte de samme bekendtskaber på mit hold, hvis studiestarten havde været digital eller slet ikke var der. Nu hvor alle har studiejobs og laver frivilligt arbejde og har eksaminer har vi studerende bare ikke længere samme tid til bare at slappe af og lære hinanden at kende, som vi kunne i starten. En rent digital studiestart vil være et kæmpe tab, tror jeg.

Previous
Previous

Queer Union modtager årets studenterpris

Next
Next

Hvad gør vi med studiestarten 2020?